Робочі групи EOSC започатковані та розгорнуті

13.08.2019

У рамках свого мандату Виконавчий комітет Європейської хмари відкритої науки (EOSC) запустив п'ять робочих груп для формування та розробки пріоритетних напрямків створення наукової хмари.

 

На даний час Робочі групи провели вступні засідання. Для прикладу, подивіться, що відбувалося під час першого засідання робочої групи EOSC FAIR. Дивіться всі вступні засідання робочих груп Виконавчого комітету (EB)  тут.

 

Робочі групи виконавчої ради EOSC були започатковані в наступних пріоритетних областях   EOSC: архітектура, FAIR, ландшафт, правила участі та стійкість. Ці пріоритетні напрями раніше були узгоджені з Радою EOSC.

 

Робочі групи виконавчої ради

Нижче представлені робочі групи, їх цілі на високому рівні та відповідні керівники:

 

Ландшафт: відображення існуючих дослідницьких інфраструктур, які є кандидатами для участі у федерації EOSC

Голова: Ян Грусак

Правила участі: розробити Правила участі, які визначають права та обов'язки, що регулюють операції EOSC між користувачами, постачальниками та операторами EOSC

Голова: Хуан Бікаррегі

Архітектура: визначити технічну платформу , яка потрібна  для включення та підтримку розвитку федерації систем EOSC

 

Голова: Жан-Франсуа Абраматичний

FAIR: визначити відповідні вимоги до розвитку служб EOSC з метою сприяння міждисциплінарній сумісності

Голова: Сара Джонс

Сталість: надання набору рекомендацій щодо впровадження оперативної, масштабованої та стійкої федерації EOSC після 2020 року

Співголова: Руперт Люк та Стефан Кустер

 

Мандат на створення робочих груп міститься у рішенні Комісії C (2018) 5552, прийнятому 27 серпня 2018 року - «Створення групи експертів - Виконавчий комітет Європейської відкритої наукової хмари (« EOSC ») та встановлення правил щодо його фінансування », зокрема, стаття 2.2.

 

Створення цих робочих груп було здійснено з урахуванням рекомендацій від  залучених зацікавлених сторін EOSC, останньої експертної групи високого рівня щодо EOSC у своєму заключному звіті; «Сприянню діяльності EOSC на практиці» та звіту  експертної групи Єврокомісії з  FAIR даних; Перетворення FAIR  в реальність. Робочі групи та їх механізми зворотного зв'язку забезпечуватимуть залучення зацікавлених сторін та основних учасників EOSC до управління науковою хмарою.

 

Практична реалізація Робочих груп, включаючи терміни та конкретні результати, регулюватиметься Стратегічним планом реалізації Виконавчої ради - ключовий результат роботи Виконавчої ради. Очікується, що в майбутньому будуть оголошені додаткові робочі групи.

Управління за допомогою зацікавлених сторін: механізми зворотного зв'язку

Хоча робочі групи виконавчої ради будуть обмежені у своєму кількісному складі, більш широке залучення зацікавлених сторін буде відбуватися  до процесу управління за допомогою таких способів:

 

-          Приєднання та зробивши свій внесок до робочих груп EOSC через Платформу зв’язку Секретаріату EOSC (незабаром на веб-сайті Секретаріату EOSC)

-          Приймати  участь у двох симпозіумах EOSC, які будуть організовані у 2019 та 2020 роках, та

-          безпосередньо надавати інформацію та відгуки членам Робочої групи при їх відвіданні

-          Безпосередньо через електронну пошту: info@eoscsecretariat.eu