П'ять нових проектів кластерів ESFRI для участі в EOSC

08.08.2019

 

 

 

Дослідницькі інфраструктури мають міцні зв'язки з дослідницькими спільнотами і науковими проектами, керують значними обсягами даних і розробляють інноваційні інструменти аналізу даних, забезпечуючи ефективне використання дослідницьких даних.

На початку цього року було запущено п'ять проектів кластерів ESFRI, які об'єднали зусилля проектів і віх ESFRI для підключення до EOSC:

 

ENVRI-FAIR для досліджень навколишнього середовища.


ENVRI-FAIR буде реалізовувати ENVRI-хаб - віртуальний федеративний машин-машинний інтерфейс для доступу до даних навколишнього середовища, що надаються дослідницькими інфраструктурами.

Повний набір послуг та інструментів для тематичних даних буде включений в каталог послуг EOSC через EOSC-хаб Marketplace.

 

PaNOSC для багатодисциплінарного наукового аналізу


PaNOSC допоможе ESFRIs, що використовують фотонні і нейтронні джерела приймати і реалізовувати сервіси управління даними, моделювання та аналізу, а також робити доступними для EOSC  відкриті дані в дослідницьких інфраструктурах. Кластер буде тісно співпрацювати з партнерами хаба-EOSC для інтеграції загальних цілей управління розподіленими обчисленнями та даними і просування їх продуктів на порталі EOSC.

 

ESCAPE для астрономії та фізики елементарних частинок


ESCAPE об'єднує ресурси ESFRI в області астрономії, астрофізики і фізики елементарних частинок в єдиний спільний кластер ЄС. Крім того, буде створена транскордонне і міждисциплінарне середовище, яке принесе користь EOSC завдяки управлінню надзвичайно великими обсягами даних на рівні кількох ексабайт. Також буде підтримуватися «наукове програмне забезпечення» як основний компонент даних дослідницької інфраструктури, які будуть зберігатися і виставлятися в EOSC через спеціальні каталоги.

 

SSHOC для соціальних і гуманітарних наук


SSHOC прагне надати відкриту хмару для соціальних і гуманітарних наук, де дані, інструменти та навчання придатні для використання і доступні для користувачів. Ця відкрита хмара прагне стати частиною EOSC. Консорціум охоплює весь цикл обробки даних, від створення і зберігання даних до оптимального повторного використання даних, і буде зосереджений на навчанні і пропаганді, щоб підвищити актуальність повторного використання даних.

 

EOSC-Life для наук про життя


EOSC-Life об'єднує біологічні та медичні дослідницькі інфраструктури для створення спільного відкритого простору цифрової біології. Він націлений на оприлюднення FAIR ресурсів даних наук про життя в хмарі, щоб використовувати створену екосистему інноваційних інструментів EOSC і щоб дозволити проводити принципово нові дослідження в Європі, засновані на даних, пов'язуючи вчених наук про життя в EOSC.

 

 

[permalink]